De bloedsomloop

Bloed bestaat uit vloeistof die bloedplasma heet en verder uit bloedcellen en bloedplaatjes. Rode en witte bloedcellen zijn twee soorten bloedcellen. Bloedplaatjes zijn vaak niet zichtbaar. 

Bloedplasma en rode bloedcellen

Bloedplasma vervoert veel stoffen zoals koolstofdioxide en andere afval stoffen. Het vervoert ook voedingsstoffen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof ze nemen zuurstof op in de longen, en ze geven het zuurstof af in andere organen.

Witte bloedcellen

Witte bloedcellen hebben een kern. Rode bloedcellen niet. Witte bloedcellen maken ziekteverwekkers onschadelijk. 

Bloedplaatjes

Bloedplaatjes zijn nodig bij bloedstolling. Bijv. als je een won hebt komt er bloed, de bloedplaatjes hechten zich aan de wond.

Hemoglobine

Hemoglobine is een eiwit dat in het bloed van de mens en veel dieren voorkomt. Rode bloedcellen zijn voor 1/3 deel gevuld met hemoglobine. Hemoglobine geeft bloedcellen hun rode kleur. Je maakt het aan met het ijzer wat in je eten zit. 

Bloedvatenstelsel 

Het bloedvatenstelsel van de mens bestaat uit het hart en bloedvaten. Het hart pompt het bloed door  de bloedvaten dat noem je de bloedsomloop. De bloedsomloop bestaat uit twee delen de kleine bloedsomloop en grote bloedsomloop. Het heet daarom de dubbele bloedsomloop. De rechter harthelft pompt het bloed naar de longen en het linker harthelft pompt het bloed naar andere lichaamsdelen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb